Czy wiecie, że w Peru hoduje się aż 3 000 gatunków ziemniaków a 300 z nich można znaleźć niemalże na każdym targowisku? To właśnie one są podstawą kuchni tamtejszych mieszkańców i nawet jeśli ktoś zamówi do obiadu ryż, to jest prawie pewne, że na talerzu znajdzie się on zaraz obok …. frytek. Narodową potrawą jest natomiast świnka morska (Cuy), przyrządzana na wiele sposób, ale nikogo nie powinien zdziwić fakt, iż najczęściej serwowana jest pieczona w całości, łącznie z głową a nawet zębami.
Kuchnia peruwiańska jest praktycznie nieobecna w Polsce i może właśnie dlatego tak nas ciekawi. Nie ma chyba restauracji w naszym kraju, która proponowałaby nam dania rodem z inkaskiej cywilizacji. I wielka szkoda, bo chociaż nie każdy mógłby przekonać się do konsumpcji świnki morskiej to z całą pewnością wszystkich zachwyciłoby bogactwo owoców, warzyw, ryb i aromatycznych przypraw.
W Peru tak jak i u nas z wielkim zamiłowaniem gotuje się zupy. Przede wszystkim te, których głównym składnikiem jest kukurydza – istnieje tam 35 odmian a najbardziej ceniona jest ta biała i fioletowa. Podróżując po Peru nie sposób nie raczyć się lokalnymi przysmakami. Właśnie takim w niektórych regionach jest Carapulcra, czyli zupa wieprzowa, niegdyś przyrządzano ją na mięsie lamy, ale dzisiaj podstawą jest mięso wieprzowe, ewentualnie kurczak. Na uwagę zasługuje też Chupe de camarones – to prawdziwy rarytas dla miłośników owoców morza bowiem bazą zupy są tutaj krewetki.
W kuchni peruwiańskiej odnaleźć można kulturę europejską, przede wszystkim hiszpańską, bo to właśnie Hiszpanie wraz z początkiem XVI wieku masowo zaczęli napływać na tamtejsze tereny. Sprowadzili tam oliwki, ryż i bydło, które zresztą jest tam hodowane do dzisiaj (przede wszystkim w okolicach Limy). To również za sprawą Hiszpanów w Peru zaczęły powstawać winnice a z winogron powstawały nie tylko wina, ale również brandy. Nadal jednak najbardziej popularnym trunkiem jest Chicha, czyli piwo kukurydziane.
Można śmiało rzec, iż kuchnia peruwiańska zalicza się do jednych z najbardziej dietetycznych. Ogrom warzyw i owoców a do tego mięso, które zazwyczaj jest pieczone (również na kamieniach), grillowane bądź ewentualnie gotowane, rzadko kiedy serwuje się dania smażone.
Do najbardziej popularnych potraw, jakie królują na stołach mieszkańców Peru (w zależności od regionu) zaliczają się:
– Ocopa, czyli ziemniak podawany na zimno wraz z ostrym sosem z orzeszków ziemnych. Danie to serwuje się głównie w regionie Arequipy. Podobną popularnością cieszą się inne dania z ziemniaków, na przykład Papa a la huancaina, czyli ziemniak w sosie serowym czy Causa – ziemniak w sosie pomidorowym bądź sosie z owoców morza.
– Ceviche – to dania z owoców morza, które w Peru uznawane są za składnik ekskluzywny. Ceviche to najczęściej surowe krewetki marynowane w sosie z cytryny, z dodatkiem pikantnej papryczki chili. Podobno najlepsze dania z owoców morza i ryb (na przykład Chorrillana, czyli ryba gotowana w białym winie z cebulą i czosnkiem) serwowane są w Limie.
– Lomo saltado. To kotlety – wieprzowe, z lamy, wołowe. Najczęściej przyrządzane na grillu i podawane z ryżem, warzywami i pikantnym sosem Aji.